Beijing – Oekraïense vluchtelingen zijn van harte welkom in China. Maar het moeten wel jonge vrouwen zijn. Dat is althans de voorwaarde die Chinese mannen hebben verbonden aan hun aanbod tot gastvrijheid. Deze obscene grap heeft in Oekraïne grote verontwaardiging gewekt en zich gekeerd tegen de zes- à achtduizend lokale Chinezen. Zij bezwoeren hun vrouwvijandige landgenoten de uitnodigingen te staken.


Na de Russische invasie verschenen op het Chinese sociale platform Weibo teksten als: ‘Onderdak aangeboden voor Oekraïense meisjes met een gebroken hart, moeten 18-25 jaar zijn en 165-175 cm lang, geen uitgesproken lichaamsgeur.’ In een ander bericht worden ‘twee à drie Oekraïense meisjes’ gezocht, met de toelichting: ‘De Amerikaanse imperialisten zijn meedogenloos, ik bied liefde.’ Nog voordat Weibo duizenden posts en commentaren over vluchtende Oekraïense vrouwen had verwijderd waren ze al vertaald. Ze bereikten via Reddit en Twitter Oekraïne zelf.


Voor de Oekraïners is China medeplichtig aan de invasie. Hun grootste handelspartner heeft de Russische inval immers niet veroordeeld, vermoedelijk om voor zijn ‘strategische partner’ Rusland acceptabel te zijn als bemiddelaar. Op de Chinese sociale media worden de Russen bejubeld, de Oekraïners beledigd en vrouwelijke vluchtelingen gedegradeerd tot lustobject, terwijl de Chinese media de Russische propaganda als feiten presenteren. De Chinese ambassade in Kiev had er geen flauw idee van dat China’s reputatie in Oekraïne sinds de invasie aan diggelen ligt. Ze had niet gezorgd voor tijdige repatriëring van landgenoten, een aanwijzing dat Poetin China buiten zijn invasieplannen had gehouden. De Chinezen kregen de raad om een Chinees vlaggetje op hun auto te zetten, als teken van neutraliteit. Het resultaat was averechts. Veel Chinezen kregen de woede van Oekraïners over zich heen. Sommigen werden op straat achtervolgd en bedreigd.


De seksualisering van het vluchtelingendrama heeft ook op het Chinese internet afschuw opgeroepen. Vrouwen, zeggen de critici, worden vaak nog altijd gezien als seksspeeltje of baarmachine, ze worden ontvoerd en verhandeld. Ze herinneren eraan dat pas nog een vrouw is gevonden, vastgeketend aan een muur, die twee keer was verkocht en acht kinderen had gebaard. De vluchtelingenlokkers ontmoeten echter ook begrip, zoals van deze internetgebruiker: ‘Wij Chinese mannen willen trouwen, kijk niet neer op Chinese mannen. Het is tegenwoordig in China zo moeilijk om een vrouw te krijgen.’