Skigoud is een zege op Amerika / De Groene


In de wereld


Skigoud is een zege op Amerika


Jan van der Putten


16 februari 2022 – verschenen in nr. 7


Beijing – Op de Winterspelen mist gastland China geen kans om de wereld te bruuskeren. Als antwoord op de Amerikaanse diplomatieke boycot vanwege de misdaden tegen de Oeigoeren mocht een onbekende Oeigoerse skiër de olympische vlam ontsteken terwijl Chinese propagandatrollen op Twitter tekeergingen tegen #GenocideGames. China verwerpt alle kritiek op het gebrek aan vrijheid, maar op de Spelen merken deelnemers en journalisten dat gebrek aan den lijve, vaak met corona als excuus. Chinese critici, voor zover nog niet in de cel, worden extra gemolesteerd. Wat bezielt Xi Jinping?


Hij wil duidelijk maken dat verzet tegen de Volksrepubliek zinloos is. Gebrek aan respect vraagt om wraak. Amerika moet de illusie opgeven dat het nog altijd de dienst uitmaakt. Om de toon te zetten lieten Xi en zijn eregast Vladimir Poetin vlak voor het begin van de Spelen weten dat ze samen zullen optrekken om een nieuwe wereldorde te vestigen. Maar ook Joe Biden schuwt tijdens de Spelen de provocaties niet: beraad van de Quad (een anti-Chinese NAVO-in-de-dop van de VS, India, Japan en Australië), rondreis van buitenlandminister Blinken door de Pacific om strategische eilanden los te weken van China, opnieuw verkoop van Amerikaanse wapens aan Taiwan.


De olympische Koude-Oorlog-escalatie is ook bedoeld voor eigen publiek. Biden probeert de Republikeinen als China basher te overtreffen met het oog op de midterm-verkiezingen in november. Waarschijnlijk diezelfde maand zijn er ook in Beijing verkiezingen: voor een nieuwe partijleider. Het zou raar moeten lopen wil het partijcongres iemand anders kiezen dan Xi Jinping. In de aanloop doet Xi alles om de totale controle te krijgen over de Partij en de hele maatschappij. Een agressieve houding tegen het Westen zweept het Chinese nationalisme op en maakt Xi’s draagvlak nog breder.


Xi is de stem van een China dat zich door niemand meer iets laat zeggen en steeds sneller naar represailles grijpt. Kritiek van buiten kan hem niets meer schelen, als de Chinezen hem maar steunen. Mede daarom moeten de Spelen een doorslaand succes worden. Een hoofdrol speelt het achttienjarige sport- en mode-idool Eileen Gu, een skiër die ongeëvenaarde luchtcapriolen uithaalt. Ze is een Amerikaanse met een Chinese moeder. Xi zelf heeft haar aangespoord om niet uit te komen voor de VS maar voor China. Haar olympische goud is uitzinnig gevierd. Alsof het een overwinning was op Amerika.
maandag 21 februari 2022

Klik hier