Op de Winterspelen is het Koude Oorlog / De Groene


In de wereld


Op de Winterspelen is het Koude Oorlog


Jan van der Putten


2 februari 2022 – verschenen in nr. 5


Beijing – Beijing is de enige stad die na de Olympische Zomerspelen ook de Winterspelen organiseert. Regisseur van de openingsceremonie is opnieuw de cineast Zhang Yimou, die kritische films maakte voordat hij partijlakei werd. Hij zal opnieuw de overdonderende grandeur van China en de Partij uitdragen. Maar met die soft power-operatie houdt de overeenkomst op. Het Westen dacht dat de Zomerspelen van 2008 China democratischer zouden maken. Op de Winterspelen van 2022 is het Koude Oorlog: Amerikaanse diplomatieke boycot, Chinese controle en dreigementen.


De toewijzing van de Zomerspelen aan China zou volgens het IOC de mensenrechten bevorderen. Het Olympische jaar begon met de bloedige onderdrukking van een opstand in Tibet, waarna de mondiale fakkelestafette op felle protesten stuitte. Daarna was er de verschrikkelijke aardbeving in Sichuan. De wereld leefde intens mee. Ineens leek de Partij de mensenrechten te hebben omhelsd. Er mocht gedemonstreerd worden en buitenlandse journalisten mochten voor het eerst vrij reizen. De praktijk bleek koppiger. Alle aanvragen voor demonstraties werden afgewezen. Twee bejaarde vrouwen die toch protesteerden, kregen een proces. En lokale partijbazen hadden vaak lak aan het besluit om de buitenlandse pers bewegingsvrijheid te geven.


Toch wilden westerlingen nog steeds geloven dat China na een stap achterwaarts twee liberaliserende stappen voorwaarts zou zetten. Sinds Xi Jinping weten ze beter. Niet alleen corona maar ook de totalitaire dictatuur die China is geworden drukt zijn stempel op de Winterspelen. De bubbel waarin alle Olympiërs zitten dient niet alleen om ze te beschermen tegen corona, maar ook om ze onder strakke controle te houden. Ze zouden het in hun hoofd kunnen halen om te protesteren tegen de onderdrukking van de Oeigoeren en Tibetanen, of hun solidariteit te betuigen met Peng Shuai. De Partij nam deze tenniscoryfee onder handen na haar beschuldiging van verkrachting door ex-vicepremier Zhang Gaoli, tot zijn pensionering chef van het regeringscomité ter voorbereiding op de Winterspelen.


De verplichte Olympische app is er behalve voor service ook voor controle, censuur en spionage. Het comité laat niets aan het toeval over: ‘Elke gedraging of uitlating die ingaat tegen de Olympische geest, in het bijzonder de Chinese wetten en regelgeving, is strafbaar.’ Dankzij corona zijn er geen buitenlandse maar alleen Chinese toeschouwers, die door de Partij zijn geselecteerd. In 2008 wilde het Westen China zijn regels opleggen. In 2022 zijn de bordjes verhangen.
zondag 06 februari 2022

Klik hier