'Verlos ons van Abbas' / De Groene Amsterdammer


In de wereld


‘Verlos ons van Abbas’


Jan van der Putten


28 juli 2021 – verschenen in nr. 30


Ramallah – Nizar Banat vocht voor mensenrechten, persvrijheid en democratie, en hij was allergisch voor corruptie. Daarom was deze Palestijnse activist een scherpe criticus van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.


Abbas’ vierjarige ambtsperiode verstreek twaalf jaar geleden. In mei van dit jaar zouden er eindelijk verkiezingen komen, maar Abbas gelastte ze af omdat hij terecht bang was dat hij ze zou verliezen. Daarop vroeg Banat de EU haar hulp aan de Palestijnse Autoriteit te staken. Kort daarop werd hij door de Palestijnse politie van zijn bed gelicht en letterlijk kapotgeslagen. Deze politieke moord zette een golf van protest in beweging. ‘Abbas, aftreden!’ was nog de vriendelijkste leus van de demonstranten.


Bottom of Form


Voor de Palestijnse politie was de 42-jarige Banat een oude bekende. Herhaaldelijk had hij vanwege zijn ongezouten kritiek op de regering in de cel gezeten. Aan punten van kritiek geen gebrek: de corrupte praktijken van Abbas en zijn entourage, systematische foltering van gevangenen, arrestatie van kritische journalisten, verregaande medewerking van de Palestijnse politie met de Israëlische repressie. Het enige wat de 85-jarige Abbas en zijn diep verdeelde partij Fatah nog interesseert is het behouden van de macht. Hun politieke initiatieven beperken zich tot klagen over de wandaden van de bezettingsmacht en over de ‘dolksteek in de rug’ die hun Arabische broeders hun hadden gegeven door Israël te erkennen.


De mislukking van de zoveelste poging tot verzoening tussen Fatah en Hamas en de annulering van de Palestijnse verkiezingen maakten Abbas er niet populairder op. De Palestijnse volksgunst naderde het nulpunt toen tijdens de laatste Gaza-oorlog op de Westelijke Jordaanoever heftige protesten tegen Israël uitbraken en Abbas nergens te bekennen was, terwijl Hamas zich opwierp als voorvechter van alle Palestijnen. Maar echt diep gehaat maakte Abbas zich pas door de dood van Nizar Banat. De demonstraties tegen die moord zijn nog feller dan die tegen Israël in mei. Ze worden hard onderdrukt door de Palestijnse politie, die de door haar eigen mensen gepleegde moord gaat ‘onderzoeken’. Ze heeft Israël om extra traangas en flitsgranaten gevraagd.


De regering in Ramallah is steeds minder een instrument en steeds meer een obstakel voor de bevrijding van Palestina. Veel activisten willen daarom zo snel mogelijk van Abbas af. Een van hen heeft een wanhopige oproep gedaan aan de wereld: ‘Help de Palestijnen zich te verlossen van hun leiders.’
zondag 01 augustus 2021

Klik hier