China hoopt op een geboortegolf / De Groene Amsterdammer


In de wereld


China hoopt op een geboortegolf


Jan van der Putten


29 april 2021 – verschenen in nr. 17


 


Beijing – Zorg voor een goede baarmoedermoraliteit. Dat is de boodschap die een groep hoogopgeleide Chinese vrouwen uitdraagt op de sociale media. Ze verachten mooie vrouwen die trouwen met lelijke mannen. Of, zoals een van deze radicale dames schreef: ‘Je ziet vrouwen die in den blinde trouwen met een lelijke vent en dan kleine varkentjes werpen. Als kinderen zo lelijk worden, dan is hun leven eigenlijk al voor de helft voorbij.’ Een vrouw met een goede baarmoedermoraliteit kiest in het belang van haar kroost een knappe, intelligente, sterke, gezonde man. Zo moet een edelras ontstaan in een land dat, na jaren rigoureuze eenkindpolitiek, zit te springen om kinderen.


In 2015 kwam de Communistische Partij erachter dat het eenkindbeleid contraproductief was geworden. Vanwege de traditionele voorkeur voor jongens was er een enorm mannenoverschot ontstaan. De arbeidsmarkt was gaan krimpen, wat grote economische problemen voorspelde. China was hard op weg een land van oude mensen te worden, waar steeds minder jongeren steeds meer ouderen moesten onderhouden. Dus werd de eenkindpolitiek vervangen door een tweekinderenpolitiek. Maar ook die mislukte, want voor de meeste Chinese paren is één kind al duur genoeg, en veel vrouwen denken eerst aan hun carrière en pas dan eventueel aan een enig kind.


In 2020 was het aantal geboortes in één jaar tijd met vijftien procent gedaald tot tien miljoen. Als dat zo doorgaat, kan China zijn grootse economische plannen wel vergeten. Vorige week sloeg de Centrale Bank alarm: in het belang van de natie moeten er snel meer baby’s worden gemaakt. ‘Onderwijs en technologische vooruitgang kunnen de bevolkingsafname niet compenseren’, schrijven ze bezorgd. Ze roepen op om onmiddellijk alle beperkingen op het kindertal op te heffen en het aantal geboortes met financiële maatregelen te stimuleren. Zonder steun uit de hoogste kringen hadden ze die oproep nooit kunnen doen, dus binnenkort mogen in China qua voortplanting alle remmen los.


Maar de meeste vrouwen hebben in deze onzekere tijden andere dingen aan hun hoofd. De moordende concurrentie op de arbeidsmarkt, de zware werkdruk, torenhoge huizenprijzen, hoge kosten van goed onderwijs, het zijn allemaal redenen om goed na te denken voordat je een kind neemt. En aan de übermensch-boodschap van de baarmoedermoralisten heeft een gewone Chinese vrouw al helemaal geen boodschap.
zondag 02 mei 2021

Klik hier