Premier Netanyahu heeft andere zorgen dan corona / De Groene Amsterdammer
Premier Netanyahu heeft andere zorgen dan corona


Jeruzalem – Als coronabestrijder was Israël een benijdenswaardig model. Totdat de economie en de scholen te vroeg opengingen en Israël een afschrikwekkend voorbeeld werd. Corona bleek niet verslagen. Er kwam een zigzagbeleid waaraan niemand zich meer hield, ook de politieke leiders niet.


Het aantal besmettingen naderde begin deze week de 160.000, met tot vierduizend nieuwe gevallen per dag, een relatief wereldrecord. De gezondheidszorg staat op springen. Vrijdag gaat onder luid protest de tweede nationale lockdown in, die minstens drie weken zal duren. Maar premier Netanyahu heeft andere zorgen: zijn politieke overleving.


De tweede coronagolf is veel hoger dan de eerste. Een expert, Ronni Gamzu, werd benoemd tot coronacommissaris. Inmiddels is hij zelf in quarantaine.


Als meest gehate figuur van Israël steekt Gamzu Netanyahu naar de kroon. Ze riepen de woede van de ultra-orthodoxen over zich af toen ze de pelgrimage naar het graf van een heilige rabbijn in Oekraïne wilden verbieden en dertig ultra-orthodoxe steden op slot wilden doen. Een paar burgemeesters van die steden verweten de atheïst Netanyahu dat hij lak aan ze had. Toen de leiders van de twee ultra-orthodoxe partijen dreigden de regering ten val te brengen door zich uit de coalitie terug te trekken, bond Netanyahu in. De lockdown werd teruggebracht tot een nachtelijk uitgaansverbod.


Veel mensen lappen de beperkingen en verboden aan hun laars. Oppositieleider Avigdor Lieberman heeft zelfs opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.


Binnen de regeringscoalitie vechten de aanhangers van Netanyahu en die van Benny Gantz elkaar de tent uit.


Bedrijven hebben gezegd dat ze zich niet aan de nieuwe lockdown zullen houden.


Minister Yaakov Litzman van Huisvesting, leider van een van de ultra-orthodoxe partijen, is afgetreden uit protest tegen de sluiting van de synagogen tijdens de komende hoogtijdagen: joods Nieuwjaar, Grote Verzoendag en het Loofhuttenfeest.


Het aanknopen van relaties met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein heeft Netanyahu in opiniepeilingen nauwelijks geholpen. Hij wordt nu op uiterst-rechts bedreigd door de kolonistenleider Naftali Bennett, die na het afblazen van de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever steeds populairder wordt.


De demonstranten die al maanden Netanyahu’s aftreden eisen hebben nu gezelschap gekregen van ultra-orthodoxen. De kans groeit dat de rechters hem diskwalificeren als premier voordat in januari de hoorzittingen in zijn corruptieproces beginnen.


zondag 20 september 2020

Klik hier