China start met zijn vaccindiplomatie / De Groene Amsterdammer


In de wereld


China start met zijn vaccindiplomatie


Beijing – Amerikaanse coronavaccins zullen er alleen voor de Amerikanen zijn, China daarentegen zal zijn vaccins delen. Die edelmoedigheid is echter niet gratis. Want net als China’s mondkapjesdiplomatie zal ook zijn vaccindiplomatie naast dankbaarheid ook volgzaamheid eisen.


China is vastbesloten om de verbeten vaccinrace tegen de rest van de wereld te winnen, want dat levert prestige, lucratieve contracten en een betere positie in de Koude Oorlog met Amerika op. Digitale inbraken bij Amerikaanse researchcentra en farmaceutische bedrijven moeten de ontwikkeling van entstoffen in China versnellen. Coronavaccins van vier Chinese bedrijven bevinden zich in testfase 3, waarin ze op duizenden mensen worden uitgeprobeerd. Dat kan niet in China zelf, omdat het virus er nagenoeg bedwongen is. Chinese vaccins worden nu klinisch getest op tienduizenden coronapatiënten in Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika, Zuidoost-Azië, Servië, Marokko, Pakistan, de Filipijnen en Indonesië.


China heeft niet willen wachten op de afronding van fase 3. Net als in Rusland worden er nu al experimentele vaccins gebruikt, waarvan de effectiviteit en veiligheid nog moeten blijken. Een onbekend aantal mensen in risicosectoren zoals de gezondheidszorg, het openbaar vervoer, de luchtvaart, douane en politie zijn er al mee ingespoten, naar beweerd wordt met hun instemming. Ook de drieduizend employés van de vaccinontwikkelaar Sinovac en hun familieleden zijn ingeënt. Daarnaast worden experimentele vaccins in het geheim getest op militairen en werknemers in het buitenland van staatsbedrijven. Iets daarvan kwam aan het licht toen vorige maand een vliegtuig uit China niet mocht landen in Papoea-Nieuw-Guinea. Aan boord zaten arbeiders die daar zouden gaan werken in een Chinese nikkelmijn. 48 van hen waren ingeënt met een nog niet goedgekeurd vaccin. In Port Moresby vond men het risico te groot.


China’s vaccins worden volgens minister Wang Yi van Buitenlandse Zaken ‘mondiale publieke goederen’, waaruit China nooit winst zal slaan. Maar de injectiespuit wordt wel een politiek wapen. De vaccindiplomatie moet landen als Pakistan en Nepal nog meer in de Chinese invloedssfeer trekken. Ze moet het protest van Vietnam, Thailand en Cambodja tegen de Chinese stuwdammen in de bovenloop van de Mekong tot zwijgen brengen. Ze moet de Filipijnen nog meer aan de Amerikaanse invloed ontworstelen. En ze vraagt van de ontvangende landen China’s leidende rol in de door Amerika verlaten Wereldgezondheidsorganisatie te erkennen en zich te verzetten tegen een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het virus.


Jan van der Putten




zondag 13 september 2020

Klik hier