China heeft een mannenoverschot / De Groene Amsterdammer


In de wereld


China heeft een mannenoverschot


Beijing – China’s eenkindpolitiek is haar doel hopeloos voorbijgeschoten: de bevolking is snel vergrijsd en er zijn 34 miljoen mannen die nooit een vrouw kunnen krijgen. De in 2016 ingevoerde tweekindpolitiek bracht geen oplossing, want één kind is voor de meeste echtparen al duur genoeg. Sinds twee jaar wordt er gepraat over een verruiming naar drie kinderen, en zelfs over het loslaten van iedere inperking. Dat gaat natuurlijk nog minder werken. Maar wat dan wel? Yew-Kwang Ng, hoogleraar economie aan de Fudan-universiteit in Shanghai, weet het: een tweemannenpolitiek.


De Chinese Maleisiër Ng (77) schrijft op een Chinese website met zakelijk nieuws een column over alles wat volgens hem bijdraagt tot geluk. Een van zijn laatste columns is getiteld ‘Is polyandrie echt een belachelijk idee?’ Ng vindt van niet. Hij ziet het als de oplossing van China’s zorgelijke mannenoverschot, gevolg van een combinatie van de eenkindpolitiek met de massale abortus van meisjesbaby’s vanwege de traditionele voorkeur voor jongens. Hij stelt zich de prangende vraag hoe al die vrouwloze mannen hun behoeften kunnen bevredigen.


Voor de bevrediging van de fysieke behoeften oppert Ng legalisatie van de prostitutie, die in China welig tiert maar officieel nog altijd verboden is. De massale bouw van bordelen zou de hypocrisie misschien wel oplossen, maar niet de psychologische behoeften van het vrijgezellenleger. Daarom stelt Ng de herinvoering van de polygamie voor, in de variant die vroeger in Tibet gebruikelijk was: het huwelijk van een vrouw met twee of meer mannen. Hij onderschat de voordelen van het monogame huwelijk niet, maar die biedt geen oplossing voor de demografische crisis. Polyandrie (‘veelventerij’) doet dat volgens Ng wel. Eén vrouw kan immers makkelijk voorzien in de fysieke behoeften van twee of meer echtgenoten en voor twee of meer mannen koken. Of weet iemand een betere methode om van het mannenoverschot af te komen?


Het plannetje van Ng nam op internet snel virale proporties aan. De meeste mensen, vooral vrouwen, bleken er niet van gediend. Hij maakt van de vrouw een seksslavin, vond de een. Deze geluksgeleerde denkt alleen aan het geluk van de man, twitterde een ander. ‘Oké, laten we eerst experimenteren met uw dochter’, stelde een derde voor. En weer een ander ziet een nog radicalere oplossing: ‘Ik denk dat we jongensbaby’s moeten doodmaken. Ik garandeer je dat we dan over twintig jaar meer vrouwen hebben.’


Jan van der Putten
zondag 05 juli 2020

Klik hier