Chinese trollen delven het onderspit / De Groene Amsterdammer
Chinese trollen delven het onderspitBeijing – Politieke leiders slaan graag hun tegenstanders om de oren met morele principes die ze zelf niet praktiseren. Zo nam Donald Trump de demonstranten in Hongkong in bescherming tegen het politiegeweld en kraakte zijn minister Pompeo de nieuwe veiligheidswet af die Hongkong tot de pro-Chinese orde wil roepen. Maar nadat George Floyd in Minneapolis door een politieman was vermoord, betitelde Trump de daaropvolgende woede-explosie als het werk van ‘criminelen’. Hij vond de politie veel te slap en dreigde het leger in te zetten tegen de ‘binnenlandse terroristen’, om vervolgens vreedzame demonstranten uiteen te laten jagen.


Dat de ‘terroristen’ in de VS enorme binnen- en buitenlandse steun hebben, vermelden de Chinese (sociale) media niet. Wel zoomen ze gnuivend in op de plunderingen en vernielingen. Hun conclusies: de raddraaiers in Hongkong zijn net zulke terroristen als die in Amerika, de Hongkongse politie heeft slechts haar plicht gedaan, de westerse democratie is een puinhoop, en kijk eens wat er terechtkomt van de mensenrechten die de Amerikaanse regering zo aan het hart zouden gaan. Inderdaad, mensenrechten reserveert Washington voor China. Daags voor de ‘verjaardag’ van het bloedbad van Tiananmen in 1989 sprak Pompeo met overlevenden over wat Amerika kon doen voor de democratie in China. In 1990 gaf Trump het Chinese leger een pluim voor de kordate aanpak – massamoord – van de Tiananmenbetogers.


Ook China heeft op het gebied van doublespeak een reputatie te verliezen. Niet-inmenging is officieel nog altijd de hoeksteen van de buitenlandse politiek, en omgekeerd geldt elke kritiek op China nog steeds als ontoelaatbare bemoeienis. In de praktijk bemoeit China zich met iedereen, en wie niet horen wil moet voelen. Assertieve Chinese diplomaten en een leger trollen twitteren de bedreigingen, de propaganda en het nepnieuws de wereld in. Vorige week werd dat zelfs Twitter te gortig. 173.750 accounts werden verwijderd. Een aanslag op de persvrijheid en de objectieve berichtgeving, vond Beijing. Twitter is sinds 2009 in China geblokkeerd.


In dit feest van de hypocrisie durven de Hongkongse en Taiwanese tegenstanders van Beijing niet solidair te zijn met Black Lives Matter. Want ze zijn bang anders de steun van Trump te verspelen aan hun verzet tegen China. Ze zijn immers niet meer dan pionnen in het Chinees-Amerikaanse schaakspel om de wereldmacht.


zaterdag 20 juni 2020

Klik hier