Ook na corona dreigt de invasie van Taiwan / De Groene Amsterdammer


In de wereld


Ook na corona dreigt de invasie van Taiwan


Jan van der Putten


22 april 2020 – verschenen in nr. 17-18


 


Peking – Dankzij corona is Taiwan terug op het wereldtoneel. Taiwans aanpak heeft veel bewondering gewekt, zijn medische hulp veel erkentelijkheid, zijn uitsluiting door de WHO veel kritiek. In China valt die goodwill slecht. Peking heeft Taiwan gewaarschuwd dat het geen cynische coronatrucjes moet gebruiken om toegang te krijgen tot de WHO, laat staan om zich onafhankelijk te verklaren.


In 2003 leidde sars op Taiwan tot 73 doden. Het scenario dat sindsdien klaarlag werd direct na het eerste bericht over een onbekend virus in Wuhan uitgerold. Terwijl China nog volop de doofpot hanteerde, testte Taiwan al de reizigers uit Wuhan en plaatste ze zo nodig in quarantaine. Meer reisverboden volgden. De contacten van besmette personen worden allemaal nagetrokken en er wordt uitgebreid getest. Het openbare leven hoefde niet op slot. Tracking-apps zijn algemeen geaccepteerd vanwege de garantie dat de gegevens na de epidemie worden gewist. Het resultaat? Begin deze week telde Taiwan op een bevolking van 23 miljoen slechts zes doden en 422, grotendeels in het buitenland besmette personen. Het heeft ongetwijfeld geholpen dat de viroloog die destijds de bestrijding van sars coördineerde nu vicepresident is.


China en Taiwan proberen beide via de coronacrisis geopolitieke punten te scoren. China’s mondkapjesdiplomatie oogst in het Westen veel kritiek: de hulpgoederen bleken vaak van inferieure kwaliteit, president Xi Jinping bazuint China’s edelmoedigheid en de superioriteit van het politieke systeem net iets te nadrukkelijk rond, veel landen vinden dat de campagne moet dienen als een nieuwe doofpot na de coronadoofpot in de cruciale beginfase, en ze willen ook niet betrokken raken in het corona-zwartepietenspelletje tussen Amerika en China.


Ook Taiwan maakt met zijn gulle medische giften reclame voor zijn politieke model. Behalve naar de vijftien landen waarmee het nog diplomatieke relaties heeft, gaat de Taiwanese hulp naar de zwaarst getroffen Europese landen en de VS. China ziet dit als vijandige daden die de bedoeling hebben het internationale aanzien van de ‘afvallige provincie’ zo te vergroten dat ze de onafhankelijkheid kan uitroepen. Peking heeft Taiwan gewaarschuwd dat het met zijn ‘abjecte’ campagne een invasie riskeert. Amerika heeft de laatste tijd zijn relaties met Taiwan aangehaald. Niet uit liefde voor Taiwan, maar uit afkeer van China. Een afkeer die, corona of geen corona, volop wordt ingezet voor Trumps herverkiezing.
zondag 26 april 2020

Klik hier