De kolonisten zijn woest op Netanyahu / De Groene Amsterdammer
De kolonisten zijn woest op Trump en NetanyahuJeruzalem – Het is niet moeilijk Trumps ‘deal van de eeuw’ af te schieten. Vermomd als vredesplan wil deze Amerikaans-Israëlische afspraak een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk maken. De vrede is er niet mee gediend: het geweld is opgeleefd, de hoop op een langdurige wapenstilstand tussen Israël en Hamas is vervlogen, en in Israël heeft het een annexatiekoorts opgewekt die de demissionaire premier Netanyahu electoraal kan opbreken.


De deal was nog maar nauwelijks in het Witte Huis ondertekend of Netanyahu verkondigde dat hij direct een deel van de Westelijke Jordaanoever ging annexeren. Die doortastendheid had alles te maken met de verkiezingen van 2 maart, de derde binnen een jaar tijd. Annexeren van bezet gebied mag dan in strijd zijn met het volkenrecht, rechts Israël staat er unaniem achter. Een geweldige stemmentrekker dus, waarmee Netanyahu eindelijk de patstelling van de vorige twee verkiezingen hoopte te doorbreken. Hoe zouden de kiezers de man die de bijbelse droom ging waarmaken van een Groot-Israël niet hun vertrouwen gunnen? Daarmee vergeleken zouden de drie corruptiezaken waarvoor hij zich moet verantwoorden nauwelijks nog gewicht in de schaal leggen.


Netanyahu wist zeker dat zijn beoogde landjepik de zegen had van Trump, ‘de grootste vriend die Israël ooit heeft gehad’. Voorzag diens ‘vredesplan’ niet in de annexatie van dertig procent van de West Bank? Maar toen zette de architect van de deal, Trumps schoonzoon Jared Kushner, een ijskoude douche aan: annexatie kan pas na de verkiezingen beginnen, want zo’n ingewikkeld plan uitwerken eist tijd en een volwaardige regering. De onderkoning van Israël, Trumps ambassadeur David Friedman, waarschuwde zondag dat voortijdige, eenzijdige annexatie de hele deal in gevaar zou brengen. Netanyahu moest de inlijvingsplannen opschorten.


Maar intussen waren de kolonisten ten strijde getrokken tegen de deal. Ze willen geen dertig maar honderd procent van de West Bank annexeren. Trumps bizarre idee om in een buitenwijk van Oost-Jeruzalem de ‘hoofdstad’ van Palestina te vestigen is hun een gruwel. De kolonistenleiders eisen dat Netanyahu zich niets aantrekt van het Amerikaanse dictaat. Netanyahu wringt zich nu in alle bochten om de kolonistenstemmen niet te verliezen aan zijn rivaal op ultrarechts, defensieminister Naftali Bennett. Met dank aan de Amerikaanse president.


zaterdag 15 februari 2020

Klik hier