Orthodoxe leraren verdedigen de holocaust / De Groene Amsterdammer


In de wereld


Orthodoxe leraren verdedigen de holocaust


Jan van der Putten


8 mei 2019 – verschenen in nr. 19-20


 


Jeruzalem – Als iemand de holocaust goedpraat en de Arabieren inferieur noemt, is dat ernstig. Als een historicus of leraar dat doet, is dat ernstiger. Maar als die leraar een Israëlische rabbijn is, kraait er vrijwel geen haan naar. Het is echt gebeurd, in een religieus-militaire school in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.


Ultraorthodoxe joden zien graag overal de hand van God in. Zo legde rabbijn Shlomo Aviner de brand van de Notre-Dame uit als een goddelijke wraak voor de verbranding van talmoedische geschiften in 1242 door Franse priesters. Hij is overtroffen door twee van zijn collega’s in de religieuze militaire academie Bnei David in de nederzetting Eli. Terwijl veel ultraorthodoxen principiële dienstweigeraars zijn, wil deze jesjiva juist het leger verrijken met gestaalde religieuze kaders. Vorige week zond de Israëlische omroep Kanaal 13 een serie videoclips uit over de lessen waarin twee Bnei David-rabbijnen, directeur Eliezer Kashtiel en leraar Giora Redler, hun gedachtegoed overbrengen. Een paar citaten.


‘De Gezegende heeft jarenlang geroepen dat de diaspora gedoemd was. Maar de mensen hebben niet naar Hem geluisterd. Dat was hun ziekte, die genezen moest worden door de holocaust.’ ‘De holocaust was niet het doden van joden. Alle excuses dat ze gebaseerd was op ideologie of dat ze systematisch was, dat is nonsens. Het humanisme, de hele seculiere cultuur van het geloof in de mens, dat is de werkelijke holocaust.’ ‘Er is een mannelijke wereld, die gaat over strijd, eer en de broederschap tussen soldaten. En er is de softe, morele, vrouwelijke wereld die de andere wang toekeert. Wij geloven dat de diaspora-joden dit vrouwelijke erfgoed voortzetten, wat hen maakt tot de werkelijke vijand. Hitler is honderd procent correct.’ ‘De heidenen willen onze slaven zijn. Slaaf zijn van een jood is het beste. Ze zijn blij dat ze slaven zijn.’ ‘Vraag aan een simpele Arabier: waar wil je wezen? Hij wil leven onder de bezetting. Waarom? Omdat ze genetische problemen hebben. Ze weten niet hoe ze een land moeten besturen, ze weten niet hoe ze wat dan ook moeten aanpakken. Kijk naar ze.’ ‘Ja, wij zijn racisten. We geloven in racisme. De joden zijn een geslaagder ras.’


Welgeteld twee politici en de Amerikaanse Anti-Defamation League tekenden protest aan. Premier Netanyahu niet. Vorige week donderdag was in Israël de herdenkingsdag van de holocaust.
zaterdag 11 mei 2019

Klik hier