Trump kan Netanyahu’s draaiboek kopiëren / De Groene Amsterdammer
Trump kan Netanyahu’s draaiboek kopiërenJeruzalem – Benjamin Netanyahu heeft het ’m toch maar weer geflikt. Uitdager Gantz verslagen. Verlost van zijn rechtse aartsrivaal Bennett doordat die over de kiesdrempel struikelde. Straks voor de vijfde keer premier, met een rechts blok dat hem aan immuniteit in zijn corruptiezaken zal helpen. Vrede met de Palestijnen van de agenda afgevoerd en annexatie van de nederzettingen erop gezet. Trump aan zijn zegekar gebonden. En zijn ijzersterk imago als voorman van de internationale autoritaire semidemocratie nog versterkt.


Netanyahu is een van de eerste leiders van de naoorlogse westerse wereld (waartoe Israël zich rekent) die heeft aangetoond dat je ook zonder democratische plichtplegingen succes kunt hebben. Hij is nu samen met Poetin de lieveling van de extreem-rechtse Europese regeringen en partijen, die van racistische en antisemitische snit inbegrepen. Netanyahu heeft ze geleerd dat ze rustig kunnen knagen aan de democratie, hele bevolkingsgroepen kunnen uitsluiten, corruptiebeschuldigingen aan hun laars kunnen lappen en toch de verkiezingen kunnen winnen.


Netanyahu’s geheim: inspelen op angst en racistische sentimenten, haat zaaien, vervelende feiten glashard ontkennen, linkse opposanten afschilderen als verraders, critici verachten en zichzelf bombarderen tot slachtoffer van een heksenjacht. Voordat de definitieve uitslag bekend was had hij al de felicitaties binnen van Orbán, Kurz en Salvini, naast die van Trump en Pence. Trump twitterde dat er nu een grotere kans is op vrede. Volgens The New York Times-commentator Roger Cohen zal Trump voor zijn herverkiezingscampagne het winnende draaiboek van Netanyahu kopiëren.


Op Erdogan na kan de Israëlische premier het uitstekend vinden met de al dan niet gekozen sterke mannen van deze wereld: Poetin, Xi, Modi, Bolsonaro en natuurlijk met de man naast wie hij op de verkiezingsaffiches stond: Trump. Die had alles voor hem uit de kast gehaald, van de overbrenging van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem tot de erkenning van de Israëlische annexatie van de Golan, van de opzegging van de Iran-deal tot de bestempeling van de Iraanse Revolutionaire Garde tot een terroristische organisatie.


Netanyahu zelf had hem die maatregelen ingefluisterd. Zoals hij hem hoogstwaarschijnlijk ook de ‘deal van de eeuw’ heeft gesouffleerd, Trumps nog altijd niet onthulde vredesplan dat bij voorbaat voor de Palestijnen onaanvaardbaar is. Zie je wel dat de Palestijnen niet willen praten, zal Netanyahu zeggen, waarna hij met de annexatie van de nederzettingen kan beginnen. Dat laatste zal Trumps vredesplan niet hinderen, aldus minister Pompeo van Buitenlandse Zaken. Vredesplan?

uit nr. 16 – 


dinsdag 23 april 2019

Klik hier