Israëlische blowers worden een politieke factor / De Groene AmsterdammerIsraëlische blowers worden een politieke factorJeruzalem – Legalisering van marihuana. Onbeperkte persoonlijke vrijheid. Verjaging van de Palestijnen. En, in afwachting van de komst van de Messias, de bouw van de Derde Tempel op de Tempelberg in Jeruzalem. Daar moeten ook de regeringskantoren van het nieuwe Israël komen. Het is het ideale Israël van de kolonist Moshe Feiglin, leider van de nieuwe partij Zehut (Identiteit). Volgens de laatste peilingen zal Zehut op 9 april de kiesdrempel halen. Het kan dan van Feiglin afhangen of de komende coalitieregering geleid gaat worden door ex-legerchef Benny Gantz of opnieuw door Benjamin Netanyahu. Feiglins voorwaarde: legalisatie van marihuanagebruik.


In de verkiezingen in Israël gaat het niet om vrede. De kandidaten kan dat even weinig schelen als de kiezers. Alleen de verzwakte linkse partijen praten er nog over. Voor ieder ander is vrede onmogelijk of ongewenst, tenzij in de vorm van verjaging of overgave van de Palestijnen. Het verst gaan twee partijen op uiterst rechts. Joodse Macht, een door Netanyahu salonfähig gemaakte racistische beweging, ziet vrede zo: ‘Wij zullen een nationale autoriteit oprichten ter aanmoediging van emigratie. Het volk van Israël keert terug naar Zion en de vijanden van Israël keren terug naar hun land van herkomst.’


Zehut bakt het nog bruiner. Haar oprichter Moshe Feiglin was jarenlang een buitenbeentje in de Likud, totdat partijleider Netanyahu hem eruit werkte. Centraal in het programma van Zehut staat de bouw van de Derde Tempel – de Tweede werd door de latere Romeinse keizer Titus in 70 na Christus verwoest – op de Tempelberg. Toevallig is die afgeplatte heuvel met zijn Al-Aqsamoskee en Rotskoepel sinds dertien eeuwen de op twee na heiligste plaats van de moslimwereld. Feiglin heeft er geen probleem mee om de lont in dit kruitvat te steken. Hij wil ook dat Israël de Westelijke Jordaanoever annexeert. De Palestijnen daar kunnen kiezen: emigreren, een verblijfsstatus krijgen als vreemdeling of, na grondige screening, Israëlisch staatsburger worden.


Om zo veel mogelijk stemmen te krijgen heeft Feiglin de beweging die het gebruik van marihuana wil legaliseren voor zijn karretje gespannen. Lonkend naar de libertairen pleit hij plotseling voor de vrijheid op alle gebied, wapenbezit inbegrepen. Die plotselinge vrijheidsliefde ontleent hij naar eigen zeggen aan zijn jood-zijn. De joodse wet en de joodse tradities gaan daarom boven de democratie.


zaterdag 30 maart 2019

Klik hier