Netanyahu trekt de racistische registers verder open / De Groene Amsetrdammer


In de wereld


Netanyahu trekt de racistische registers verder open


Jan van der Putten


21 maart 2019 – verschenen in nr. 12


 


Jeruzalem – Netanyahu heeft de racist in hem met glans overtroffen. Buitenlands papt de Israëlische premier aan met de Arabische regimes vanwege de gezamenlijke Iraanse vijand, binnenlands hitst hij de joodse meerderheid op tegen de Arabische minderheid. Nu de verkiezingen van 9 april naderen trekt de Likoed-leider de racistische registers verder open. Met zijn bewering dat alleen een jood een echte Israëliër is, heeft hij de Arabische Israëliërs, twintig procent van de bevolking, weggezet als een soort infiltranten in hun eigen land.


Aan de vooravond van de laatste verkiezingen, vier jaar geleden, dreigde Netanyahu’s partij Likoed veel stemmen kwijt te raken aan nog rechtsere concurrenten. Op de verkiezingsdag maakte hij een video met de onheilspellende boodschap: ‘De Arabieren trekken in drommen naar de stembus.’ De angst sloeg toe, Likoed won, en Netanyahu kon zijn zoveelste kabinet vormen.


Deze keer zijn alle remmen los. Eerst bracht Netanyahu de blinde moslimhaters van Joodse Macht in het rechtse kamp. Dit partijtje deelt het gedachtegoed van wijlen Meir Kahane, de rabbijn die verkondigde: ‘De Arabier is een kankergezwel in ons midden. En met een kankergezwel leef je niet vreedzaam samen.’


Netanyahu trok zich niets aan van de ontzetting in eigen kring. Vorige week vond de minister van Cultuur Miri Regev het ultieme argument tegen de grootste verkiezingsconcurrent Benny Gantz: om aan een meerderheid te komen zou hij een coalitie willen met Arabische partijen. De centrumrechts georiënteerde ex-generaal, die volgens de premier in werkelijkheid een linkse rakker is, heeft dat uitgesloten. De actrice Rotem Sela diende de premier op tv furieus van repliek: ‘Allemachtig, wanneer zal iemand in deze regering vertellen dat Israël een land is voor al zijn burgers en dat alle mensen gelijk geboren worden? Ook de Arabieren zijn menselijke wezens.’


Netanyahu wees haar op Instagram terecht: ‘Beste Rotem, een belangrijke correctie: Israël is niet de staat van al zijn burgers. Volgens de natiestaatwet is Israël de natiestaat van het joodse volk – en van niemand anders.’ President Rivlin reageerde direct: ‘Israël heeft geen tweederangsburgers.’ Gantz: de vereerde Likoed-premier Menachem Begin ‘zou Netanyahu nooit in de partij hebben getolereerd’. Zaterdag sloeg de premier keihard terug, dankzij het sappige schandaal rond de vermeende hack van Gantz’ smartphone door aartsvijand Iran. Dat zou bewijzen dat Gantz gesteund wordt door Teheran. Bibi’s boodschap: stem niet op de kandidaat van Arabieren en Iraniërs.
zaterdag 23 maart 2019

Klik hier