De Israëlische Arbeiderspartij vernietigt zichzelf / De Groene Amsterdammer
De Israëlische Arbeiderspartij vernietigt zichzelfJeruzalem – Israëls grootste oppositiepartij en een ultrarechtse regeringspartij hebben zichzelf opgeblazen. Twee vroegere legerchefs hebben eigen partijen opgericht. Andere aspirant-leiders staan te trappelen. Een tandelozere oppositie had premier Netanyahu zich niet kunnen wensen. Zijn partij Likud staat met dertig zetels ver bovenaan in de peilingen. De enige die hem nog van de zege in de vervroegde verkiezingen van 9 april kan afhouden is procureur-generaal Mandelblit. Die moet beslissen over de politieaanbevelingen om Netanyahu in drie corruptiezaken voor de rechter te dagen. Mandelblit staat onder zware rechtse druk om de zaken te seponeren of zijn beslissing pas te nemen na 9 april. Zou de vernieling van de grafsteen van zijn vader daarmee te maken hebben?


Sinds Avigdor Lieberman in november de regering verliet en daarmee de meerderheid van de coalitie terugbracht tot één zetel hingen er vervroegde verkiezingen in de lucht. Netanyahu wilde eerst niet, tot hij begreep dat verkiezingen een mooi excuus waren om een proces te ontlopen. En zo begon een campagne vol verrassingen. De grootste en pijnlijkste tot nu toe is de zelfvernietiging van de Arbeiderspartij. De partij die Israël heeft gesticht is de laatste jaren, zoals de meeste andere partijen, een variant van Netanyahu’s Likud geworden.


Linkse partijen zijn er nauwelijks meer. Vier jaar geleden vormde de Arbeiderspartij met het partijtje van de politieke kameleon Tzipi Livni de Zionistische Unie. Sinds vorige week bestaat de Unie niet meer, dankzij voorzitter Avi Gabbay. Op een fractievergadering gaf Gabbay live op tv zijn partner Livni wegens ‘gebrek aan loyaliteit’ de bons. Livni zat erbij als een geslagen hond. Gabbay had haar niet vooraf ingelicht. Wel wist iedereen dat ze elkaar het licht in de ogen niet gunden. Onmiddellijk zakte de partij in de peilingen van 24 naar zeven of acht zetels. Honderden leden hebben het vertrek van Gabbay geëist.


Livni hoopt een nieuwe partner te vinden in ex-legerleider Benny Gantz. Ze is de enige niet. Zijn kersverse partij Weerbaarheid voor Israël doet het met veertien zetels immers goed in de peilingen. Waar hij voor staat weet niemand, misschien hijzelf ook niet. Wie wel heel goed weten wat ze willen is het extreem-rechtse ministersduo Bennett-Shaked. Zij zijn uit hun religieuze kolonistenpartij Het Joodse Huis gestapt. Hun nieuwe partij Nieuw Rechts moet ook aantrekkelijk zijn voor seculiere extremisten.


zaterdag 12 januari 2019

Klik hier