Jeruzalem – Het is dik aan tussen de dwerg Israël en de reus China. Over en weer wordt uitbundig geïnvesteerd. De handel groeit spectaculair. China neemt van Israël gretig hightech af en voert er grote infrastructurele projecten uit. Deze week heeft de Israëlische premier Netanyahu de hoogste Chinese bezoeker sinds jaren ontvangen: vice-president Wang Qishan, intimus van partijleider-president Xi Jinping en nummer 2 van het regime. Deze zwaargewicht, tot vorig jaar de gevreesde grootinquisiteur in Xi’s anticorruptiecampagne, zat samen met Netanyahu een conferentie over innovatie voor, met in zijn kielzog Alibaba-topman Jack Ma en een stoet andere Chinese investeerders.
Washington vindt die nauwe banden riskant, en de Israëlische veiligheidsdiensten staan evenmin te juichen. In steeds meer westerse landen worden Chinese investeringen getoetst op veiligheidsrisico’s. In Israël niet. Bovendien kan China Israëlische technologie goed gebruiken voor militaire doeleinden en spionage. Bijvoorbeeld in de havens van Haifa en Ashdod, die nu door Chinese arbeiders grondig worden uitgebreid en door China zullen worden beheerd. Vanuit Haifa kunnen operaties van de Amerikaanse Zesde Vloot worden gevolgd. Daar meren ook de Israëlische onderzeeërs aan van waaruit kernbommen kunnen worden gelanceerd.
Op het oog is de economische romance tussen Netanyahu en Xi Jinping tegennatuurlijk. Want de Israëlische premier is een van de weinige buitenlandse fans van Trump, en Trump heeft China de Koude Oorlog verklaard. Dat neemt niet weg dat China en Israël elkaar goed kunnen gebruiken. China wil technologische kennis binnenhalen, handel drijven, investeringen doen, en is daarbij niet kieskeurig. In het Midden-Oosten, een vitale regio voor China’s Nieuwe Zijderoute, is Beijing een allemansvriend.
Voor Israël is de Chinese markt vanwege Trumps America First-politiek nog aantrekkelijker geworden. Wapens worden aan China niet meer geleverd, want dat heeft de grote broer in Washington verboden. Maar de verkoop aan China van technologieën die zowel voor civiele als militaire doeleinden bruikbaar zijn blijkt een gat in de markt. Een exportvergunning is niet nodig. Prettig voor Xi Jinping, die de integratie van de civiele en militaire industrie predikt. Het Pentagon vreest dat China de militaire toepassing van een Israëlisch product zal inzetten tegen Amerika of een bondgenoot. Zo riskeert Israël verstrikt te raken in de nieuwe Koude Oorlog.