Netanyahu houdt van fascisten, racisten en neonazi’s / De Groene Amsterdammer


In de wereld
Netanyahu houdt van fascisten, racisten en neonazi’s
door Jan van der Putten

1 augustus 2018 – verschenen in nr. 31

Jeruzalem – Al jaren geleden kreeg Geert Wilders een zwak voor de Israëlische premier Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu. Tegenwoordig deelt hij die devotie met een stoet populisten, blanke nationalisten en twittertrollen, de een nog racistischer en xenofober dan de ander. Dat het vaak ook antisemieten zijn is voor Bibi geen probleem. Want iedere bondgenoot tegen het ‘hypocriete oude Europa’, dat hem voortdurend kapittelt over de bezetting, illegale nederzettingen en mensenrechtenschendingen, is welkom, neofascisten en antisemieten incluis.

Zoals premier Begin destijds aan de antisemitische junta van Argentinië allerlei oorlogstuig leverde, zo verkoopt de huidige Israëlische regering wapens aan het neonazistische Oekraïense Azov-bataljon. Een grote fan van Netanyahu is Trumps voormalige ideologische goeroe Steve Bannon, een antisemiet die nu ook in Europa zijn extremistische ideeën wil laten gedijen. Een andere acoliet is Italië’s sterke man, minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Deze xenofoob begon in 2016 zijn politieke carrière met een pelgrimage naar Israël, een ‘rolmodel voor veiligheid en antiterrorismebeleid’.

Alternative für Deutschland heeft een antisemitische en neonazistische bloedgroep, maar staat toch pal achter Israël, bewonderd als bolwerk tegen islamistische terreur. AfD wil dat Merkel in het voetspoor van Trump Jeruzalem erkent als Israëls hoofdstad. De leiders van Polen, Tsjechië en Slowakije zijn geen vrienden van de democratie, maar wel van Netanyahu. Tot woede van veel joden heeft Bibi Polen vrijgesproken van iedere verantwoordelijkheid voor de holocaust. De Hongaarse premier Orbán, bekend om zijn allergie voor vluchtelingen en democratie, is door hem in juli met alle egards ontvangen. Dat Orbán de loftrompet stak over de vroegere regent van Hongarije, Hitlers bondgenoot Miklós Horthy, en dat hij met een antisemitische campagne de Hongaarse joden de stuipen op het lijf heeft gejaagd, ziet Netanyahu door de vingers. Ze delen immers hun afkeer van immigranten en van George Soros, de joodse Hongaars-Amerikaanse financier van democratische projecten.

Netanyahu’s populariteit bij extreem-rechts is nog gegroeid door een net aangenomen wet die Israël uitroept tot de natiestaat van het joodse volk en de Arabische Israëliërs tot tweederangsburgers degradeert. ‘Ik schaam me Israëliër te zijn’, zei dirigent Daniel Barenboim over deze ‘racistische wet’. Anderen juichen. Volgens Richard Spencer, een van Amerika’s leidende white supremacists, is Israël met deze wet het model geworden voor een etnisch blanke staat.
zaterdag 04 augustus 2018

Klik hier