Ook familieleden van Netanyahu zijn corrupt / De Groene Amsterdammer


Rubriek 'In de wereld'

Ook familieleden van Netanyahu zijn corrupt
door Jan van der Putten

verschenen in nr. 11

Jeruzalem – Benjamin (Bibi) Netanyahu heeft Internationale Vrouwendag luister bijgezet met een Facebook-lofzang op zijn vrouw Sara, toonbeeld van onbaatzuchtigheid. Uit gerechtelijke onderzoeken rijst echter een andere Sara op: een kreng van een mens dat haar personeel honds behandelt en haar man onder de plak houdt. Haar liefde voor luxe zou de schatkist honderdduizend dollar hebben gekost. Ze zit in dezelfde corruptieschandalen als haar man. Om haar een proces te besparen heeft Bibi een rechter proberen om te kopen.

Netanyahu is de vierde Israëlische premier met corruptieproblemen. In twee van zijn vijf zaken heeft de politie al een proces aanbevolen. Jarenlang hebben Bibi en Sara sigaren, champagne en juwelen van zakenlieden gekregen of afgedwongen. Het onderzoek naar de aankoop van overbodige Duitse onderzeeërs kan een tijdbom blijken. Diverse schandalen komen voort uit Bibi’s allergie voor kritiek. Daarom stelde hij de oppositiekrant Yedioth Ahronoth een ruil voor: wees aardig voor me, dan zorg ik voor een oplagedaling van (de gratis pro-Netanyahu-krant) Israel Hayom. Shaul Elovitch van telecomreus Bezeq zou 250 miljoen dollar en andere gunsten hebben gekregen in ruil voor vriendelijke berichtgeving over de familie Netanyahu op Elovitch’ nieuwssite Walla. Bibi zou deze deal hebben gesloten onder druk van Sara en zoon Yair, een flierefluitende leegloper. Dat onthulde Nir Hefetz, tot vorig jaar intimus, woordvoerder en media-adviseur van de Netanyahu’s, sinds kort kroongetuige tegen hen. Volgens Hefetz hebben Sara en vooral Yair een nefaste politieke invloed op Bibi. Een bandopname kwam boven water met details waarop Yair (26) en zijn vrienden in Tel Aviv de bloemetjes buitenzetten. In een regeringsauto met chauffeur en lijfwachten scheurden ze van striptent naar bordeel. Yair vroeg een vriend, zoon van een aardgasmagnaat, geld voor een prostituee. Toen de vriend daar geen zin in had, zei Yair: ‘Mijn vader heeft voor jouw vader twintig miljard dollar geregeld, dan kun jij me best vierhonderd shekels geven.’

Bibi slaat terug met aanvallen op politie, justitie en media. De huidige regeringscrisis over dienstplicht voor ultraorthodoxen kan zijn redding worden. Want na nieuwe verkiezingen maakt Netanyahu een grote kans om, ondanks alles, opnieuw zichzelf op te volgen.
zaterdag 17 maart 2018

Klik hier