Anne Frank is een Afrikaanse in Israël / De Groene Amsterdammer


In de Wereld

Anne Frank is een Afrikaanse in Israël
door Jan van der Putten

Jeruzalem – De 38.000 Afrikaanse vluchtelingen in Israël kunnen kiezen: een vliegticket naar Rwanda of Oeganda met een oprotpremie van 3500 dollar op zak, of opsluiting voor onbepaalde tijd in een Israëlische gevangenis. Want het land van vluchtelingen bij uitstek heeft volgens premier Netanyahu geen behoefte aan Afrikaanse ‘infiltranten’. Deze etnische zuivering kan een proefballon zijn voor andere schoonmaakoperaties: de verjaging van de Arabische parlementsleden uit de Knesset en de deportatie van de Palestijnen uit de bezette gebieden.

Vooral tussen 2006 en 2012 zijn duizenden mensen uit Eritrea en Soedan naar Israël gevlucht. Na een hel van terreur, vervolging en honger en een reis waarin ze vaak slachtoffer werden van foltering, afpersing en verkrachting dachten ze vanuit Israël naar een westers land te kunnen reizen. Maar Israël wilde hen niet, en als moslims en christenen hebben ze geen recht op de Israëlische nationaliteit. Tot nu toe kregen drie Eritreeërs en één Soedanees politiek asiel.

De meesten vluchtelingen vestigden zich illegaal in de arme buurten van Tel Aviv, waar ze alleen in de rottigste baantjes en de criminaliteit aan de kost konden komen. De regering deed niets voor hen, wel bouwde ze in Holot, in het zuiden van de Negev-woestijn, een open gevangenis voor degenen die weigerden naar hun land van herkomst terug te keren. De erbarmelijke omstandigheden daar waren bedoeld om de vluchtelingen aan te moedigen tot ‘vrijwillig’ vertrek.

Holot is een mislukking geworden en wordt gesloten. ‘Infiltranten’ uit Afrika komen het land niet meer binnen want inmiddels is op de Egyptisch-Israëlische grens in de Sinaï een hoog hek gebouwd. Maar wat te doen met de aanwezige vluchtelingen, door minister Regev van Cultuur omschreven als een ‘kanker in ons lichaam’? De in december aangenomen Infiltrantenwet bepaalt dat ze vanaf maart allemaal weg moeten, en wie niet meewerkt gaat de gevangenis in. Met de regeringen van Rwanda en Oeganda zijn overeenkomsten gesloten. Voor iedere binnengehaalde Eritreeër en Soedanees krijgen ze een paar duizend dollar. Holot-gevangenen die eerder naar die landen zijn gedeporteerd zijn daar uitgeschud, opgepakt, verjaagd of de dood in gedreven.

Israël is ongevoeliger geworden voor onrecht, maar hier is een grens overschreden. Schrijvers en intellectuelen hebben fel geprotesteerd, piloten weigeren de deportaties uit te voeren, holocaustoverlevenden hebben aangeboden Afrikaanse vluchtelingen in hun huis op te nemen, rabbijnen verzamelen onderduikadressen. Anne Frank is tegenwoordig een Afrikaanse in Israël.
zaterdag 03 februari 2018

Klik hier