China, wereldleider? Drie toekomstscenario's


Nieuw Amsterdam | ISBN 9789046814581 | Paperback | 256 p. | 2013 | € 19,95

Het boek werd, in samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam en de Vereniging Nederland-China, op 11 juni 2013 gepresenteerd in het cultureel centrum Spui25, Amsterdam, tijdens een debat tussen Jan van der Putten, Boudewijn Poldermans en Garrie van Pinxteren (moderator) over enkele prikkelende stellingen.


Samenvatting

De toekomst van de wereld hangt in grote mate af van de vraag hoe China tevoorschijn komt uit een dubbele crisis: het spaak lopen van zijn eigen groeimodel en stagnatie van de wereldeconomie. Zal de rest van de wereld naar China’s pijpen dansen? Zal China de macht met zijn Amerikaanse tegenspeler moeten delen? Of zal het bezwijken onder zijn overweldigende binnenlandse problemen nu het Chinese economische wonder begint te verbleken? Het is goed mogelijk dat China zo in beslag wordt genomen door zijn eigen problemen, zoals de milieucrisis en de kloof tussen arm en rijk, dat het (vooralsnog) geen wereldleider zal kunnen worden.

Uit recensies

'Zelfs van Jan van der Putten kan niet verwacht worden dat hij op alle vragen een antwoord heeft. Niet voor niets schetst hij drie mogelijke toekomsten en geeft hij aan dat daarnaast en daartussen nog tal van varianten denkbaar zijn. Met dit boek prikkelt hij zeker het denken over de weg die de nieuwe reus op het wereldtoneel zal bewandelen. Om de degelijkheid van zijn aanpak daarbij te bewijzen is “China Wereldleider”, kosten € 19,95, voorzien van een uitgebreide literatuurlijst en een uitstekend register.
Rob Lubbersen in Grenzeloos, http://www.grenzeloos.org/content/china-wereldleider-jan-van-der-putten-schrijft-drie-scenarios
dinsdag 11 juni 2013

Klik hier