Even was Chili een rood paradijs / Historisch Nieuwsblad


Interview met Bram de Graaf over het socialistische experiment van Salvador Allende in Chili.
Even was Chili een rood paradijs   • Gepubliceerd op:28 maart 2023

  • Laatste update 28 mrt 2023


  • Auteur:

    Bram de Graaf

  • 11 minuten leestijdEven was Chili een rood paradijs In hartje Santiago, tegenover het presidentiële Moneda-paleis, werd in 2000 een standbeeld onthuld van de voormalige president Salvador Allende Gossens. Op de sokkel staan zijn laatste publiekelijke woorden: Tengo fe en Chile y su destino – ‘Ik heb vertrouwen in Chili en zijn bestemming.’Hij sprak ze uit in een radiotoespraak op 11 september 1973, kort voordat hij zelfmoord pleegde. Het leger was een staatsgreep begonnen en hij weigerde levend in militaire handen te vallen. De coup maakte een einde aan een linkse regering die een rechtvaardigere maatschappij voor alle Chilenen wilde stichten. Die regering kon in de wereld op veel sympathie rekenen, ook in Nederland. ‘Het was een interessant en uniek experiment: revolutie via democratie,’ zegt voormalig Latijns-Amerika-correspondent Jan van der Putten. ‘Het was veel sympathieker dan Cuba, waar de revolutie met geweld gepaard ging. Het was dé reden om me begin 1971 in Chili te vestigen.’
Op 3 november 1970 werd Allende als staatshoofd geïnaugureerd. Behalve westerse regeringsvertegenwoordigers waren ook Cubaanse, Chinese en Noord-Vietnamese aanwezig. Anders dan zijn voorgangers wilde Allende ook met hen diplomatieke betrekkingen aanknopen. ‘Mijn regering zal noch socialistisch, noch communistisch zijn, maar toch de basis leggen voor een socialistische staatsvorm in Chili,’ zei hij.


Dit artikel is exclusief voor abonnees


Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

zaterdag 25 maart 2023 - zondag 23 april 2023

Klik hier