Ook het WK in Qatar verdeelt de wereld - China / Argus


Ook het WK in Qatar verdeelt de wereld


China


Hoe zou het toch komen dat een land van 1,4 miljard inwoners zich maar één keer heeft weten te kwalificeren voor het WK voetbal? Dat was in 2002, toen China er in de groepsfase al uit vloog met 0 doelpunten voor. Op de Olympische Spelen grossieren de Chinese atleten in medailles, maar op het voetbalveld zijn het krukken. En dat terwijl partijleider Xi Jinping, die net als honderden miljoenen gewone Chinezen een voetbalfanaat is, bevolen heeft dat China ook op voetbalgebied wereldleider wordt.


In individuele sporten munt China uit, mede dankzij een onmenselijk trainingssysteem. Maar in teamsporten wil het meestal niet lukken. Want de massamensen die de Chinezen van hun overheid moeten zijn, zijn in werkelijkheid grote individualisten. Chinese orkesten zijn verzamelingen van individuen die allemaal voor zichzelf spelen. Wetenschappelijk teamwerk is vaak de som van het werk van de afzonderlijke teamleden. In het verkeer is het niet de gewoonte om rekening te houden met anderen, wat je terugziet in de ongeluksstatistieken.


China lijdt aan te veel voetbalkwalen tegelijk. In match-fixing gaan kapitalen om. De nationale voetbalbond behandelt de superliga – de Chinese eredivisie – zoals Xi Jinping de burgers: als onderdanen die slechts te gehoorzamen hebben. De geforceerde poging om met de aankoop van buitenlandse sterspelers de kwaliteit van het topvoetbal te verhogen is hopeloos mislukt. De een na de ander ruimen ze het veld. De grandioze projecten waarmee de bouwreus Evergrande een voetbalimperium uit de grond had willen stampen, zijn verdronken in een zee van schulden en schandalen. In Guangzhou was Evergrande begonnen het grootste voetbalstadion van de wereld te bouwen. De bouw is stopgezet, want de schuldbetalingen gaan voor.


Maar niet alles is voor China kommer en kwel. Het WK is een enorme geldverdiener. 70 procent van alle merchandising komt uit het Chinese Yiwu, de stad met de grootste groothandelsmarkt van de wereld en mondiaal leverancier van kerstversieringen. Landen die deelnemen aan het eindtoernooi hebben in Yiwu scheepsladingen vol WK-parafernalia besteld. De Chinese voetballers mogen dan niet naar Qatar gaan, de Chinese voetballen, shirts, nep-cups, vlaggen en vuvuzela’s zullen China volop vertegenwoordigen.
zondag 13 november 2022

Klik hier