Xi Jinping laat maoïsten oppakken / De Groene Amsterdammer


In de wereld
Xi Jinping laat maoïsten oppakken
Jan van der Putten

29 augustus 2018 – verschenen in nr. 35

Peking – Xi Jinping is net als Mao Zedong de baas van alles en kan hij aanblijven tot zijn dood. Politieke campagnes, intolerantie, zuiveringen, persoonlijkheidscultus, de hersenspoelkampen waarin een miljoen Oeigoeren zijn opgesloten: het lijkt of de Grote Roerganger is weergekeerd. Maar wanneer activisten in naam van Mao protesteren tegen sociaal onrecht stuurt Xi zijn politie en knokploegen op hen af.

De laatste maanden groeit het aantal arbeidsconflicten in China even hard als de economische groei vertraagt, de prijzen stijgen en de consumptie terugloopt. De almaar escalerende handelsoorlog met de Verenigde Staten doet de groei nog verder afnemen. Van de vakbond hoeven ontevreden werknemers geen steun te verwachten, want die is een verlengstuk van de Communistische Partij. Het opzetten van onafhankelijke bonden is verboden. En dat was precies waar arbeiders en ontslagen arbeiders van Jasic Technology, een fabriek van lasmachines in Shenzhen met duizend arbeiders, mee bezig waren. ‘We worden behandeld als slaven’, zei een oud-werknemer. ‘We moeten soms een maand lang onafgebroken werken. Zelfs als we naar de wc gaan worden we in de gaten gehouden.’

Eind juli werden 29 activisten door de politie opgepakt en beticht van het ‘maken van ruzie en veroorzaken van problemen’, de vage standaardbeschuldiging die activisten voor vijf jaar in het gevang kan laten belanden. Veertien activisten zitten nog steeds vast. Sommigen zijn gefolterd en seksueel vernederd. Voor de partij waren ze extra gevaarlijk geworden door de steun die ze hadden gekregen van maoïstische militanten en van studentenactivisten. De maoïsten vinden dat Xi Mao’s idealen over sociale rechtvaardigheid heeft verraden, Xi vindt dat de maoïsten zich net als alle andere partijstromingen slechts aan één lijn hebben te houden: de zijne.

De studenten zijn voor de partij een nog grotere bedreiging. Ze leken alleen geïnteresseerd in hun carrière. Voor het eerst sinds de Tiananmen-protesten in 1989 zijn studenten solidair met arbeiders. Hun leider in Shenzhen is Shen Mengyu. Na haar afstuderen ging ze bij Jasic werken. Ze werd ontslagen omdat ze een onafhankelijke vakbond oprichtte. 11 augustus werd ze ontvoerd. Sindsdien is ze spoorloos. Vorige week deed de politie een inval in een appartement, waar vijftig activisten en studenten vergaderden. Volgens de overheid werden hun ‘illegale acties’ gefinancierd vanuit het buitenland.




zaterdag 01 september 2018

Klik hier